Μάθε παιδί μου PC
Ο πιο χρήσιμος βοηθός στην εκπαίδευση των παιδιών είναι το PC. Αρκεί βέβαια η εκπαίδευση να γίνει σωστά και η χρήση να υπακούει στους βασικούς κανόνες. Όλες οι «δύσκολες» ερωτήσεις του σχολείου βρίσκουν πλέον εύκολα τις σωστές απαντήσεις στην πιο μεγάλη παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια: το Ίντερνετ. Πολλά σχολικά βοηθήματα που κυκλοφορούν σε cd rom αλλά και πολλά χρήσιμα sites με online ασκήσεις βοηθούν τα παιδιά να εξοικειωθούν με τα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία μέσα από το παιχνίδι.
Πότε μπορεί το παιδί να αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή:
Τα μωρά: Τα σημερινά χάι τεκ πιτσιρίκια εντοπίζουν το «παιχνίδι της μαμάς (ή του μπαμπά)» από την βρεφική ακόμη ηλικία, εντυπωσιάζονται και απλώνουν τα χέρια τους για να το πιάσουν.
Υπάρχουν κάποια παιχνίδια για μωρά που μπορεί κανείς να κατεβάσει από το Ίντερνετ πληρώνοντας με πιστωτική κάρτα όπως το Giggles®. Το πληκτρολόγιο «κλειδώνει» και καθώς το μωρό χτυπάει χαρούμενο τα πλήκτρα, στην οθόνη εμφανίζονται διάφορα ζωάκια, σχήματα και χρώματα.
Είναι διασκεδαστικό για τα μωρά αλλά προκαλούνται αρκετές ζημιές στον υπολογιστή. Αν έχετε κάποιο παλιό λάπτοπ ή PC μπορείτε να τους το χαρίσετε.
Τα νήπια: Τα νήπια (1-3 ετών) είναι οι πλέον ακατάλληλοι χρήστες. Έχουν διάθεση εξερεύνησης (δηλαδή… διάλυσης) κάθε άγνωστου αντικειμένου που πέφτει στα χέρια τους, ενώ η ικανότητα συγκέντρωσής τους δεν υπερβαίνει τα λίγα λεπτά. Αν δεν πάρετε μέτρα προστασίας του υπολογιστή σας όσο τα παιδιά περνούν από αυτή τη φάση, το πιθανότερο είναι να δείτε το πληκτρολόγιο να γίνεται φύλλο και φτερό, ενώ η οθόνη δέχεται πυρά από κρέμες και μπάλες.
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι πραγματικά σε θέση να χειριστούν τον υπολογιστή, αλλά και να επωφεληθούν από όσα μπορεί να τους προσφέρει η εξοικείωση με το πληκτρολόγιο και τα προγράμματα και η πλοήγηση στο Ίντερνετ.
Πώς βοηθάει τα παιδιά ο ηλεκτρονικός υπολογιστής:
– είναι διαδραστικός και αμφίδρομος. Το παιδί δεν μένει παθητικός θεατής όπως με την τηλεόραση, αλλά συμμετέχει ενεργά
– βοηθάει στο συγχρονισμό της κίνησης του χεριού με το μάτι (ποντίκι-οθόνη)
– μαθαίνει στα παιδιά πώς να λύνουν προβλήματα
– μαθαίνει στα παιδιά να αναλύουν τα προβλήματα βήμα-βήμα
– διευρύνει απεριόριστα τον ορίζοντα της μάθησης
– καλύπτει πολλές καθημερινές δραστηριότητες
– λύνει όλες τις απορίες (γιατί μαμά;)
– οι οθόνες νέας τεχνολογίας έχουν καλύτερη ευκρίνεια χωρίς ακτινοβολία
Τι πρέπει να προσέχουμε με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή:
– τα παιδιά μπορούν εύκολα να καταστρέψουν ή να σβήσουν δεδομένα – θα πρέπει να προστατεύσουμε τα αρχεία που χρειαζόμαστε
– πρέπει να ελέγχουμε προσεκτικά όλα τα παιχνίδια που αγοράζουμε καθώς κάποια περιέχουν σκηνές βίας
– χρειάζεται να κλειδώνουμε τις ιστοσελίδες με περιεχόμενο για ενήλικες
– τα παιδιά «κολλάνε» για πολλές ώρες με τα παιχνίδια, πρέπει να ορίσουμε χρόνο για τον υπολογιστή όπως και για την τηλεόραση
– πρέπει να ρυθμίσουμε προσεκτικά τη θέση που κάθονται τα παιδιά. Η έλλειψη εργονομίας μπορεί να βλάψει το σώμα τους (αν αναγκάζονται να σκύβουν ή δεν φτάνουν σωστά στα πλήκτρα)
Πηγή: babyspace.gr