Το Πτυχίο στη Μηχανική Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο EUC εφοδιάζει τους φοιτητές με σύγχρονες δεξιότητες μηχανικής λογισμικού και υλικού που απαιτούνται για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη συντήρηση και την καθοδήγηση σε πρότζεκτς που σχετίζονται με υπολογιστικά συστήματα. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων μεθόδων κατάρτισης ενώ οι φοιτητές αναπτύσσουν πρακτικές δεξιότητες μέσω μεγάλων έργων σχεδιασμού σε ομάδες που καλύπτουν υπολογισμό, ρομποτική, ηλεκτρονικά και ενσωματωμένα συστήματα. Καλύπτονται θέματα όπως η εξέλιξη του Διαδικτύου των Πραγμάτων, το Υπολογιστικό Νέφος (Cloud Computing), η Κυβερνοασφάλεια και η Τεχνητή Νοημοσύνη. Ένα βασικό συστατικό του προγράμματος είναι η πρακτική εργαστηριακή άσκηση για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας λύσης σε ένα πραγματικό πρόβλημα.

Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να διεξάγουν έρευνα μέσω πρακτικής άσκησης στους αναπτυσσόμενους τομείς της Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ενώ παράλληλα, τους ενισχύει με τις κατάλληλες δεξιότητες και ικανότητες για να δημιουργήσουν τις δικές τους νεοσύστατες επιχειρήσεις και να γίνουν οι νέοι επιχειρηματίες με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Πλήρως ενημερωμένο με βάση τις διεθνείς οδηγίες των επαγγελματικών φορέων ACM και IEEE, το πρόγραμμα αναγνωρίζεται από το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και είναι πιστοποιημένο από τον Κυπριακό Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας και Διαπίστευσης στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΔΙ.Π.Α. Ε.).

Χαρακτηριστικά προγράμματος

Γλώσσες: Αγγλικά
Διάρκεια: 4 χρόνια
Διδασκαλία: On Campus
ECTS: 240

Τομείς Εργοδότησης Αποφοίτων:

  • Τηλεπικοινωνίες
  • Μηχανική Συστημάτων
  • Σχεδιασμός Δικτύων
  • Ψηφιακή Επικοινωνία
  • Κινητή Τηλεφωνία

Τοπική και διεθνής αναγνώριση

Το Πτυχίο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο EUC αναγνωρίζεται από το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ETEK), το οποίο συχνά αποτελεί προαπαιτούμενο για εργοδότηση από διάφορους οργανισμούς στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της CYTA και της ΑΗΚ. Επιπλέον, το πτυχίο αναγνωρίζεται από το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Institute of Electrical and Electronics Engineers – IEEE) και τον Σύλλογο Μηχανημάτων Υπολογισμού(Association for Computing Machinery – ACM).

Συνδρομή ΙΕΕΕ

Το Τμήμα έχει δημιουργήσει τον Φοιτητικό Όμιλο IEEE και η συνδρομή για συμμετοχή σε αυτόν καλύπτεται από το Πανεπιστήμιο. Το IEEE είναι ο μεγαλύτερος τεχνικός επαγγελματικός οργανισμός στον κόσμο για ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς υπολογιστών. Ως μέλη του IEEE, οι φοιτητές μπορούν να συμμετάσχουν σε μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως παρουσιάσεις, εκδρομές, συνέδρια και σεμινάρια. Αυτή η συμμετοχή εμπλουτίζει τις εμπειρίες των φοιτητών και τους προετοιμάζει κατάλληλα για καριέρα μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Λέσχη Ρομποτικής

Η Λέσχη Ρομποτικής του Τμήματος δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες όπως επιδείξεις, προπονήσεις και διαγωνισμούς (π.χ.  Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής). Η Λέσχη κέρδισε την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κύπρου το 2015 και το 2016, καθώς και το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νέων 2017 στις Βρυξέλλες.

Κέντρο Εξειδίκευσης Cyber EUC

Το Τμήμα φιλοξενεί το Κέντρο Εξειδίκευσης CYBER.EUC. Η αποστολή του CYBER.EUC είναι να προβάλλει την επιστημονική οπτική της κυβερνοασφάλειας και να ενισχύει την πρακτική και στρατηγική ικανότητα των εταίρων και των πελατών του στον κυβερνοχώρο. Αυτό θα επιτρέψει στους οργανισμούς να ευδοκιμήσουν σε έναν ψηφιακό κόσμο ο οποίος μεταβάλλεται ταχύτητα, δημιουργώντας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες στον κυβερνοχώρο. Το όραμα του CYBER.EUC είναι να γίνει ένα κέντρο αναφοράς παγκόσμιας κλάσης για την επιστήμη της κυβερνασφάλειας και τον απαραίτητο ψηφιακό μετασχηματισμό με έμφαση στις τοπικές και περιφερειακές ανάγκες. Το Κέντρο αυτό θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες στους φοιτητές για να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στην κυβερνασφάλεια μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων. Σημειώνεται πως επί του παρόντος, υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια ανεκπλήρωτες θέσεις εργασίας στον κυβερνοχώρο παγκοσμίως (2021).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

 
Degree RequirementsECTS
General Education Requirements12
Science Requirements12
Mathematics Requirements42
Major Requirements156
Free Electives18
Total Requirements240