Η τεχνολογία RSS (Really Simple Syndication) αποτελεί έναν απλό τρόπο για την αποστολή πληροφοριών από μια ιστοσελίδα, χωρίς να χρειάζεται ο χρήστης να μπαίνει στη διαδικασία συχνών επισκέψεων και αναζήτησης των πληροφοριών αυτών από το site. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσει στο πρόγραμμα RSS -ή στην online υπηρεσία RSS- τι ακριβώς επιθυμεί να εντοπίσει στο Διαδίκτυο, και αυτομάτως αποστέλλονται οι νέες πληροφορίες στον υπολογιστή του.

Συγκεκριμένα, το RSS είναι ένα format ανταλλαγής περιεχομένου βασισμένο στη γλώσσα XML. Κάθε κανάλι RSS αποτελείται από μία λίστα στοιχείων που περιέχουν έναν τίτλο καθώς και το σύνδεσμο προς την αντίστοιχη ιστοσελίδα.

Πώς χρησιμοποιείται
Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι είναι:

Χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα ανάγνωσης ειδήσεων (News Aggregator)
Τα προγράμματα ανάγνωσης ειδήσεων είναι αυτόνομες εφαρμογές, οι οποίες ανακτούν και εμφανίζουν τα περιεχόμενα των καναλιών τροφοδοσίας RSS (RSS feeds) που έχετε επιλέξει. Προκειμένου να προσθέσετε κάποια κατηγορία στο πρόγραμμα ανάγνωσης ειδήσεων που χρησιμοποιείτε, κάνετε δεξί κλικ σε κάποια από τις κατηγορίες που υπάρχουν στο γκρι πλαίσιο και επιλέγετε “Αντιγραφή συντόμευσης” (Copy shortcut), και τέλος κάνετε Επικόλληση (Paste) της συντόμευσης στο πεδίο διευθύνσεων του προγράμματος.

Eνσωματώνοντας το RSS feed στο προσωπικό σας weblog
Ένας άλλος τρόπος χρήσης της υπηρεσίας είναι να ενσωματώσετε το περιεχόμενο του feed στο προσωπικό σας web log (ή blog). Τα web logs είναι προσωπικές σελίδες που δημιουργούν οι χρήστες και εμφανίζουν περιεχόμενο που ανανεώνεται συχνά.

Εξάλλου, η συγκεκριμένη τεχνολογία έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στα web logs, όπου έτυχε θερμής υποδοχής, ως ένας τρόπος για τους χρήστες να παρακολουθούν τις εξελίξεις στα blogs της προτίμησής τους, χωρίς να χρειάζεται να ερευνούν για ανανεώσεις. Σύντομα όμως επεκτάθηκε και πέραν των blogs, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων από τους μεγαλύτερους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ευρώπη, που πλέον κωδικοποιούν το περιεχόμενό τους σε format που επιτρέπει την ανάγνωσή του από το λογισμικό των προγραμμάτων Atom και RSS.

Οι χρήστες του Διαδικτύου έχουν πλέον τη δυνατότητα να λαμβάνουν σε τακτά διαστήματα ανανεώσεις σε θέματα της επιλογής τους από εφημερίδες όπως οι Le Monde, The Guardian, Corriere della Sera, The New York Times, The Washington Post και Η Ναυτεμπορική, όπως και από εταιρίες υπηρεσιών αναμετάδοσης, όπως BBC, Deutsche Welle, Radio Netherlands, RTL κ.ά.

www.go-online.gr